Varauskäytäntö

Kasvatus on minulle rakas harrastus ja haluan jokaiselle poikaselle parhaat eväät elämään. Odotan, että poikaset pääsevät koteihin, joissa on ennalta perehdytty siiliin lemmikkinä, sen tarpeisiin ja erityispiirteisiin.

Poikasen varaamiseksi ota yhteyttä s-postitse jennimar.hautamaki@gmail.com ja kerro, millaiseen kotiin ja millaista siiliä etsitään (kuka/ketkä, mistä, siilikokemus, kuinka kiinnostuit siilistä, kauanko olet siiliä harkinnut ja millaiset olot siilille on suunniteltu?).

Meillä on käytössä varausjono, johon otan alustavasti yhteydenoton perusteella. Valitettavasti aina ei ole poikasten tai kotien etu sijoittaa siilejä suoraan jonotussijan perusteella, koska haluan, että poikanen soveltuu kotiinsa eikä koti olisi pettynyt poikaseen. Kodeille, joissa ei ennestään ole kokemusta siileistä tai joissa on lapsia, katson pehmeimmät ja rohkeimmat poikaset. Myös jonossa oleva koti saa tottakai odottaa rauhassa itselleen sopivaa ja itseä miellyttävää poikasta, jos ei vielä ensimmäinen vapaana oleva poikanen tunnu omalta. Tätä vahvasti suosittelenkin! Kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan käydä tutustumassa poikasiin, jotta päätöksenteko olisi helpompaa.

Kun sopiva poikanen on löytynyt, vahvistetaan varaus 100 e suuruisella varausmaksulla, joka vähennetään loppusummasta. Varausmaksu on kumpaakin puolta sitova, eikä maksua palauteta, jos koti myöhemmin peruu varauksensa.

          Poikasten luovutus

Poikaset luovutetaan
  • rekisteröitynä
  • 8 viikon ikäisestä alkaen
  • vähintään 180 g painoisena
  • itsenäiseen elämään ja hyönteisruokaan oppineena
  • kasvattajan loppuelämän tuella
  • sukutaulun ja luovutuskirjan kera

Poikasten hinta Tuhinatarhassa on 400 e sukupuoleen ja väriin katsomatta. Maksu luovutuksen yhteydessä onnistuu Mobilepaylla, käteisellä tai maksukortilla.

Mukaan poikaset saavat pentupaketin, joka sisältää tuttua ruokaa, tutut fleecet, kuivaherkkuja ja lelun.


Sijoitus- ja astutuslainasopimus

En voi pitää kaikkia kasvatussiilejä kotona, joten sijoitan lupaavia poikasia ja tuontisiilejä muualle. Naaraiden kohdalla käytän sijoitussopimusta ja urosten kohdalla useimmiten astutuslainasopimusta.

Sijoitussiili asuu sijoituskodissaan kuin oma siili ja sijoitussopimus näkyy käytännössä vain sijoitusehtojen täyttämisen aikaan. Tuolloin naaras tulee treffien jälkeen (tai jo treffeille) meille ja pääsee takaisin kotiinsa poikasten vieroittamisen jälkeen. Urosten astutuslainasopimuksella myyn siilin alennettuun hintaan (200 e) yhtä poikuetta vastaan.

Vaikka sijoitussiili elää sijoituskodissaan kuin oma siili, sen omistusoikeus on luovuttajalla ja vain hallintaoikeus sijoituskodilla. Näin ollen voimassaoleva sijoitussopimus estää vastaanottajaa mm. luovuttamasta siiliä eteenpäin tai käyttämästä sitä itse jalostuksessa ilman luovuttajan suostumusta. Astutuslainauroksen kohdalla omistajuus siirtyy heti luovutuksen yhteydessä ostajalle, mutta poikue-ehdon mukaan mahdollisessa eteenpäin luovutuksessa luovuttajalla on etuosto-oikeus.

Sijoitussopimusta tehtäessä siilistä maksetaan vakuusmaksu, jonka suuruus on enintään puolet poikasen myyntihinnasta ja joka palautetaan vastaanottajalle sijoitusehtojen täytyttyä. Mikäli luovuttaja ei käytä siiliä kasvatuksessa, jää vakuusmaksu hänelle ja sopimus raukeaa ennalta sovitun määräajan kuluessa. Kummassakin tapauksessa, ehtojen täytyttyä tai määräajan kuluttua omistajuus siirtyy sijoituskodille ja siitä tehdään erikseen kirjallinen sopimus.

Sopimuskohtaiset sijoitusehdot riippuvat sijoitettavasta siilistä, mutta yleisinä ehtoina pätevät aina SY:n hyväksymän sijoitussopimuksen pääehdot.

Sijoitussiilin kohdalla poikue tulee ajankohtaiseksi sen ollessa 6-12 kk, yleensä mahdollisimman lähellä 6 kk ikää. Astutuslainauroksen kohdalla ikähaarukka on yleensä 6-18 kk. Siileillä ei ole lisääntymis- tai kiima-aikoja tm, mistä poikueen ajankohta olisi riippuvainen, vaan poikueen ajankohta katsotaan molemmille osapuolille ja siilin iän puolesta sopivaan ajankohtaan. Kasvattajana minä huolehdin siilien treffeille kuljetuksesta ym kasvatukseen liittyvistä kuluista.