Hoito


Käytännössä siilin päivittäiseen hoitoon kuuluu puhtaasta juomavedestä ja ruuasta sekä asumuksen siisteydestä huolehtiminen. Siilit ovat useimmiten melko sottaisia ja niiden aluset joutuu melkein päivittäin vaihtamaan, ainakin juoksupyörän alta. Siili tekee tarpeita myös juoksupyörään siinä juostessaan, vaikka se muuten osaisi käydä tarpeillaan lähes yksinomaan laatikolla. Siksi myös siilin pyörän joutuu melkein päivittäin pesemään.


Tassupesut

Siili itsessään tarvitsee hyvin harvoin kylpyjä, mutta kuten edellä mainittu, siili tekee tarpeita juoksupyörään siinä juostessaan, joten siilin tassuja joutuu yleensä säännöllisesti pesemään. Tämä käy helpoiten laittamalla matalaan vatiin muutaman cm:n syvyydeltä kädenlämpöistä vettä ja antamalla siilin kahlailla vedessä valvottuna jonkun minuutin. Liukkaaseen vatiin kannattaa laittaa pyyhe pohjalle ja likaa voi varovasti rapsutella kynsin irti. Sitä usein jää varsinkin takatassujen kynsien alle.


Kylpy

Siiliä tarvitsee kylvettää lähinnä, jos se kovasti hilseilee tai on vaahtopalloa tehdessään sotkenut itsensä. Näin voi käydä esim. haisevien ruokien kanssa, jos siili innostuu tekemään vaahtopallon esim. kotilosta tai kuivakuoreesta. Likaisiin piikkeihin hyvä apu on hammasharja, jolla piikkejä voi kylvyssä harjata varoen puhtaaksi. Pesuaineena voi käyttää hellävaraista lemmikkishampoota, esim. Aptus Helläpesu.

Siili voi kärsiä kuivan iho aiheuttamasta hilseilystä ja kutinasta avarsinkin talvisin. Tätä voi helpottaa öljykylvyllä laittamalla pesuveteen muutaman tipan helokki- tai vauvaöljyä. Kylvyn voi toteuttaa kuten tassupesun, mutta vettä voi valutella siilin piikkeihin varoen päätä ja korvia.

Kylvyn jälkeen siili pitää kuivata hyvin, mikä varsinkin piikkien alta on vaikeaa. Siksi siiliä ei kannata turhaan pestä. Märkänä siili palelee helposti, joten kuivauksen jälkeen siilille on hyvä olla jo valmiiksi katsottuna lämmin paikka, vaikka lämpölampun alla.


Painon seuranta

Siilin säännöllinen painon tarkkailu voi auttaa huomaamaan siilin sairauden ennen muita oireita. Aikuisen siilin paino on geeneistä riippuen 250-550 g, eikä mitään yleispätevää ohjetta sopivasta siilin painosta voi antaa. Sopusuhtainen siili pääsee vaivatta pallolle ja se on ylhäältä päin katsottuna suora tai takapäähän hieman levenevä. Alipainoisen siilin kyljet ovat ylhäältä päin katsottuna lommolla ja sen rintalasta on selvästi tunnettavissa. Ylipainoisen siilin selvin tunnusmerkki taas on se, ettei se pääse kiertymään tiukalle pallolle.

Jos siilin paino on toistuvissa punnituksissa laskusuuntainen, se ei joko saa riittävästi ravintoa tai se ei imeydy kunnolla. Syynä voi olla hammasvaivat, sisäloiset tai jokin sairaus.


Kynnet

Siilin kynnet leikataan säännöllisesti. Sopiva leikkausväli riippuu kynnen kasvusta ja luonnollisesta kulumisesta, mutta tavallisesti se on n. 2-3 viikkoa. Sopivana mittana kynsi päättyy hieman sisällään kulkevaa suonta pidemmälle. Liian pitkäksi kasvanut kynsi taas ottaa kärjestään maahan siilin seisoessa kovalla alustalla.

Kynsisaksiksi käyvät hyvin jyrsijän tai kissan kynsisakset, tai kuten itse olen parhaimmiksi huomannut, tavalliset ihmisten kynsileikkurit.

Tapa saada kynnet leikattua riippuu siilistä; joiltakin se onnistuu helposti sylittelyn yhteydessä, toisilta kynnet
saa leikattua siilin keskittyessä ruokailemaan, toiset taas vetäytyvät pallolle heti, jos edes yrittää saada otetta tassusta. Pallolla pysyvän siilin kohdalla hyvä keino saada se ojentamaan tassua onkin kallistaa sitä pää alaviistoon, jolloin se ottaa tassuilla vastaan. Mikäli tästä ei ole apua, vesi saa siilin aukeamaan ja kynnet voi yrittää leikata varovasti tassupesun yhteydessä.

Siili aistii käsittelijän epävarmuuden, joten kynsien leikkuu käy kaikkien kannalta helpoiten ottamalla siili tukevasti selkä omaa rintakehää vasten, toinen kämmen siilin vatsaa vasten, ja ottamalla tällä kädellä yhden tassun kerrallaan etusormen ja peukalon väliin.

Kynsiä leikatessa on varottava leikkaamasta kynnen sisällä kulkevaan verisuoneen, jonka siilin kynsistä hyvässä valossa yleensä helposti erottaakin. Suoneen leikkaaminen on siilille kivuliasta ja vuoto voi olla vaikea saada tyrehtymään. Suoneen leikattu kynsi alkaa vuotaa verta ja se pitää tyrehdyttää painamalla vuotokohtaa tiukasti hetken aikaa pumpulilla. Pumpuliin voi laittaa lisäksi peruna- tai maissijauhoa, minkä tärkkelyksen pitäisi jossain määrin auttaa tyrehdyttämään vuotoa.