Siileistä

Afrikkalainen kääpiösiili on yleisin lemmikkinä pidettävistä siililajeista. Se on todennäköisimmin kehitetty risteyttämällä kaksi afrikkalaista siililajia; välimerensiili eli algeriansiili (Atelerix algirus) ja nelivarvassiili eli valkovatsasiili (Atelerix albiventris). Afrikkalaisesta kääpiösiilistä käytetään itsessään myös nimiä valkovatsa- ja nelivarvassiili.

Lemmikkisiileistä afrikkalaisella kääpiösiilillä on pisin historia ja se on niistä domestikoitunein. Siitä on myös vuosien varrella kehitetty useita eri värimuunnoksia (Suomen siiliyhdistyksen värikartta, Hedgehog clubin värikartta), joista kaikille ei ole edes suomenkielistä vastinetta.

Afrikkalainen kääpiösiili on kooltaan n. 15-20 cm pitkä ja 250-550 g painava. Sen odotettavissa oleva elinikä on keskimäärin 3-5 vuotta, mutta geeneistä ja elintavoista riippuen jopa 6-7 vuotta.


Muita Suomessa lemmikkeinä pidettäviä siililajeja ovat egyptiläinen pitkäkorvasiili (Hemiechinus auritus) ja intialainen pitkäkorvasiili (Hemiechinus collaris).


Lisätietoa: www.suomensiiliyhdistys.fi