Sairaudet


Siilit ovat eteviä peittelemään sairauksiaan ja selvien oireiden ilmaantuessa siili voi oikeasti olla jo hyvinkin huonona. Jotta ongelmat tunnistettaisiin ajoissa ja niihin voitaisiin puuttua, kun jotain on vielä tehtävissä, tulee siilin olemusta ja käytöstä tarkkailla päivittäin. Myös painon tarkkailu säännöllisesti viikottain auttaa tunnistamaan, jos siilillä on joku hätänä, sillä sen muutokset kertovat muutoksesta yleiskunnossa ja ovat huomattavissa yleensä jo ennen kuin muita oireita ilmenee.

Sairastavan siilin kunto voi romahtaa hetkessä, joten koskaan ei kannata turhaan jäädä arpomaan eläinlääkärikäynnin tarpeellisuutta. Osa oireista ja sairauksista on selitettävissä esim. puutteilla tai muutoksilla ruokavaliossa tai olosuhteissa ja ovat kotikonstein hoidettavissa, mutta yli 2-3 päivää kestäneen tai rajun oireilun kohdalla kannattaa aina kääntyä eläinlääkärin puoleen, joka aina viimekädessä tekee diagnoosin ja antaa hoito-ohjeet. Siilin omistajan on kuitenkin hyvä tietää siilille tyypillisistä sairauksista mm. osatakseen ennaltaehkäistä niitä.


Viitteellinen taulukko siileillä yleisten sairauksien tunnistamiseen oirekuvan perusteella:

oire

syy

ensiapu

verenvuoto, haavaumat tai turvotus tassussa/raajassa

jalkojen ympärille kiertyneet hiukset, karvat tai langanpätkät

Kiertymä tulee irroittaa jalan ympäriltä, jotta se voi alkaa paranemaan. Jos tämä ei kotikonstein onnistu, tulee siili viedä pikimmiten eläinlääkäriin. Jälkihoitona katso alta haavan hoito.

haavat, puremat, katkennut kynsi

Verenvuodon tyrehdyttäminen painamalla vuotokohtaa tiukasti esim. haavataitoksella. Lisäksi voi koittaa apteekeista saatavia verentyrehdyttämisjauheita, jotka toimivat vaihtelevalla menestyksellä. Myös maissijauho tepsii näiden lääkejauheiden tavoin pienissä vuodoissa, kuten liian lyhyeksi leikatun kynnen kanssa. Jos haava on syvä tai verenvuoto ei tyrehdy --> el.lääkäriin.

Vuodon tyrehtymisen jälkeen haavan desinfiointi esim. Betadinella muutaman päivän ajan ja jatkossa suihkuttelu lämpimällä vedellä, kunnes haava rauhoittuu. Jos haava alkaa näyttää tulehtuneelta, jolloin se esim. punoittaa reunoilta, on turvonnut tai erittää, on syytä käydä eläinlääkärissä.

ripuli, vihreät ja löysät ulosteet

stressi, uudet ruoka-aineet

Siilin nesteiden saannista on huolehdittava ja tarvittessa juotettava sitä itse ruiskulla, jos ei se itse juo. Sen ruokaan on hyvä myös lisätä maitohappobakteerivalmistetta (esim. Tehobakt) rauhoittamaan vatsaa sekä elektrolyyttiliuosta (esim. Nutrisal) ylläpitämään elektrolyyttitasapainoa.

Useamman päivän kestävä vihreiden ulosteiden esiintyminen tai ripulin jatkuminen kielivät muista ongelmista, jolloin siili on vietävä eläinlääkäriin syyn selvittämistä ja hoitoa varten.

allergia, sisäloiset, infektio tai muu sairaus

Nesteytys (yllä) tärkeää, mutta edellämainittujen hoitamiseksi/diagnosoimiseksi tarvitaan lähes aina el.lääkärikäyntiä.

ummetus

esim. ruokavaliosta tai liikunnan puutteesta johtuva

Nesteiden saannista huolehtiminen, liikunnan lisääminen ja kahlailu lämpimässä vedessä. Lisäksi voi koittaa antaa ruiskulla suuhun pienen määrän parafiiniöljyä, minkä pitäisi poistaa mukanaan mahdollinen tukos.

Toistuva ummetus voi viitata sopimattomaan ruoka-aineeseen tai epätasapainoiseen ruokavalioon, minkä varalta se on hyvä tarkastaa.

sairaus

Pitkään kestävä ummetus tarvitsee yleensä eläinlääkärikäynnin

aivastelu, rohiseva hengitys, vuotava nenä

vilustuminen

Lämpöinen ja rauhallinen paikka toipua, mahdollinen huonelämmön nostaminen tai siilin kulun rajoittaminen kylmiin/vetoisiin paikkoihin. Lisäenergiaksi toipilaalle Nutriplus-tahnaa.

Pitkittyneessä tai rajussa oireilussa el.lääkäriin.

infektio, esim. keuhkokuume

Eläinlääkäriin

muu sairaus

selittämätön laihtuminen, vaikka siili syö normaalisti

sisäloiset

Matokuuri (esim. Axilur) tai el.lääkärillä/reseptillä saatava ulkoisesti annettava Stronghold. Tarvittaessa el.lääkärillä todentaminen ulostenäytteestä ja eristys muista lemmikeistä. Keuhkomadoissa oireena lisäksi hengitysvaikeudet ja yskä.

piikkien putoaminen, kutina, ihomuutokset (hilseily, punoitus, laikut ym)

ulkoloiset

Loishäätö el.lääkärillä (esim. Stronghold-paikallisvaleluliuos), HUOM! ei ivermektiiniä (esim. Ivomec)!

Siilin tarvikkeiden ja ympäristön desinfiointi ja tarvittaessa muista lemmikeistä eristäminen.

kuiva iho

Helokkiöljylisä ruoan päälle (1-2 pisaraa) ja kylpyveteen. Tarvittaessa ilmankostutin siilin tiloihin (ihanteellinen ilmankosteus 50 %). Ruokavalion läpikäyminen - saako siili tarpeeksi välttämättömiä rasvahappoja?

piikinvaihto

Siili aloittaa n. 7-8 vk ja 6-8 kk iässä piikinvaihdot, joihin liittyy usein rapsutusta ja ihon kutinaa, mitä voi helpottaa helokkiöljyllä (katso yllä).

allergia

Allergia jollekin ruoka-aineelle tai esim. kuivikkeille ilmenee usein kutinana ja rapsutteluna. Yritä löytää allergian aiheuttaja kokeilemalla ja poista se ruokavaliosta/siilin tiloista.

korvien kutina, rapsuttelu ja rusehtavat eritteet, pään ravistelu tai kallellaan pitäminen, piparikorvat

korvapunkki

Katso ulkoloiset yllä.

korvasieni

Näkyy sormimaisena sienikasvustona korvakäytävässä. Hoito el.lääkärillä.

korvatulehdus

Eläinlääkärikäynti.

vaarattomat vahakertymät (piparikorvat ilman muita oireita)

Vahakertymien pehmitys esim. vaseliinilla, kaakaovoilla tai parafiiniöljyllä iltaisin, minkä jälkeen niiden pitäisi n. viikon kuluessa lähteä irti, kun korvanlehteä hieroo kevyesti. Ruokavalion tarkastus - saako siili tarpeeksi välttämättömiä rasvahappoja?

pistävä haju ja/tai veri virtsassa

virtsatieinfektio

Pikainen eläinlääkärikäynti!

kohtukasvaimet

silmien vetistäminen, eritteet, rapsuttaminen, sameus ja kiinni pitäminen

tulehdus

Eläinlääkärikäynti. Silmäongelmaisen siilin tilat kannattaa katsoa uudestaan läpi, ettei se pääse esim. tipahtamaan mistään.

Kaihiseen ja kuivaan silmään voi käyttää apuna ihmisille tarkoitettuja silmän kostutustippoja (esim. Oftagel)

roska, haavauma, silmän puhkeaminen, kaihi

allergia


syömättömyys

stressi, kylmettyminen

Siirto rauhalliseen ja lämpöiseen paikkaan. Nesteiden saannista huolehtiminen ja tuttujen, siilille mieluisten ruokien tarjoaminen (esim. jauhomadot ja muut toukat, tilkka kissanmaidonvastiketta tai laktoositonta maitoa lihan tai raksujen sekaan). Lisäenergiaksi Nutriplus-tahnaa. Jos paasto kestää päiväkausia; el.lääkäriin ja lisäksi pakkosyöttäminen ja -juottaminen ruiskulla kunnes siili alkaa itse syömään.

suu- ja hammasongelmat (katso alla)

El.lääkäriin

muu sairaus

maiskuttelu, kuolaaminen, haluttomuus syödä varsinkaan kovia ruokia, laihtuminen, suun seudun turpoaminen

hammas- ja suuongelmat, kuten tulehdus, karies, hampaiden katkeaminen, kasvain, haavauma kielessä tai ikenessä tms

Eläinlääkäri diagnosoi ja hoitaa, tarvittaessa esim. poistamalla hampaita, minkä jälkeen siilin ravinnon tulee yleensä olla pehmeää ja helposti syötävää.

Ongelmat johtuvat yleensä syljen laadusta, mikä on useimmiten perinnöllistä, joten suu- ja hammasongelmaista siiliä ei kannata käyttää kasvatuksessa.

Myös vääränlainen ruoka altistaa hammasvaivoille.

Kankea olemus, horjuva kävely, tasapaino-ongelmat, raajojen toimimattomuus, passiivisuus

WHS

Ei parannuskeinoa, taudin edetessä armeliain vaihtoehto tavallisesti päästää siili matoisammille maille. Perinnöllisenä pidetty sairaus, joten diagnosointi patologisella tutkimuksella ja linjan poistaminen kasvatuskäytöstä tärkeää.

Horrostusyritys (muista ongelmista erottamiseksi selkeänä oireena yleensä laskenut ruumiinlämpö, minkä tuntee hyvin käteenkin)

Siili siirrettävä heti lämpimään, esim. omistajan paidan tai lämpölampun alle, lämpömaton tai -alustan päälle tms. Jos siili ei ala reilussa puolessa tunnissa virkoamaan, on se vietävä pikaisesti eläinlääkäriin.

muu sairaus

Diagnosointi eläinlääkärillä


Lue lisää siilien sairauksista Suomen Siiliyhdistyksen sivuilta.


Siilien sairaudet ovat hyvin moninaisia ja niitä ei vielä kaikkia edes kunnolla tunneta, joten yllä oleva taulukko on viitteellinen. Monet kasvaimet ja systeemiset sairaudet voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin pienet, kotikonstein hoidettavissa olevat vaivat, joten varminta on aina käydä lääkärissä, jossa on keinot tutkia. Esim. dilatoiva kardiomyopatia, sydämen pumppaustehoa heikentävä sydänlihassairaus, oireilee mm. hengitysvaikeudella ja sen pystyy sekoittamaan hengitystieinfektioon. Samoin monet sisäelinten kasvaimet aiheuttavat oireita elintoiminnoissa, esim. keuhkosyöpä hengityksessä ja suolistossa esiintyvä syöpä ruuansulatustoiminnoissa sekä ruokahalussa.

Siilin lääkekaappi

Siilillä on hyvä olla valmiina lääkekaappi jo ennen sen kotiin saapumista, koska onnettomuuksissa ja monissa sairauksissa avun on oltava nopeasti saatavilla.

Lääkekaapin perustarvikkeisiin kannattaa hankkia ainakin:

 • teräväkärkiset pikkusakset
 • pinsetit
 • pieniä ruiskuja lääkkeiden antoa (1 ml) tai esim. pakkonesteytystä varten (2-5 ml)
 • vanulappuja, pumpulipuikkoja ja harsotaitoksia
 • haavan desinfiointiainetta, esim. Betadine
 • haavavoidetta, esim. Terrapoly Vet tai Betadine-rasva
 • verenhyydytysjauhetta (esim. Bio-Groom Sure Clot) tai maissijauhoa
 • Nutriplus-/Multi-Vitamin-tahna (korkeaenerginen vitamiinitahna, hyvin maistuva ja erinomainen lisä mm. toipilaille ja huonokuntoisille)
 • parafiiniöljyä
 • helokkiöljyä
 • maitohappobakteerivalmistetta, esim. Biobak tai Tehopakt
 • elektrolyyttiliuosta, esim. Biolyt