Varauskäytäntö ja myyntiehdot


Tuhinatarhan siilit

Olen Suomen Siiliyhdistys ry:n hyväksymä rekisteröity kasvattaja ja sitoutunut noudattamaan yhdistyksen laatimia kasvattajasääntöjä.

Tavoitteenani on kasvattaa terveitä, hyväluonteisia ja lajinomaisia lemmikkisiilejä. Kasvatukseen käytettävän siilin täytyy siis olla paitsi terve ja terveestä suvusta (ts suvussa ei ole tiedossa perinnölliseksi epäiltyjä sairauksia), sillä täytyy olla jotain annettavaa jälkipolville. Siilin temperamentti ja käsiteltävyys on paljolti perinnöllistä ja poikanen myös oppii mallista, kuinka emo ihmiseen suhtautuu. Siksi katson, että kasvatukseen käytettävien siilien tulee olla käsiteltäviä ja hyväluonteisia, kun puhutaan lemmikkieläimen kasvatuksesta. Tottakai siilin pitää myös näyttää siililtä, joten kasvatukseen käytettävällä siilillä ei pidä olla mitään ulkoisestikaan epäedullista ominaisuutta tai poikkeavuutta.

Kasvatuksella haluan myös osaltani edistää siiliharrastusta ja tervettä siilikantaa Suomessa. Siksi vältän kasvatuksessa sukusiitosta ja tuon aika ajoin kasvatussiilejä ulkomailta.

Tuhinatarha toimii toiminimellä Exopups (Y-tunnus 3257920-5).

Poikasen varaaminen

Kasvatus on minulle rakas harrastus ja haluan jokaiselle poikaselle parhaat eväät elämään. Odotan, että poikaset pääsevät koteihin, joissa on ennalta perehdytty siiliin lemmikkinä, sen tarpeisiin ja erityispiirteisiin.

Poikasen varaamiseksi ota yhteyttä s-postitse jennimar.hautamaki@gmail.com ja kerro, millaiseen kotiin ja millaista siiliä etsitään (kuka/ketkä, mistä, siilikokemus, kuinka kiinnostuit siilistä, kauanko olet siiliä harkinnut ja millaiset olot siilille on suunniteltu?).

Meillä on käytössä varausjono, johon otan alustavasti yhteydenoton perusteella. Valitettavasti aina ei ole poikasten tai kotien etu sijoittaa siilejä suoraan jonotussijan perusteella, koska haluan, että poikanen soveltuu kotiinsa eikä koti olisi pettynyt poikaseen. Kodeille, joissa ei ennestään ole kokemusta siileistä tai joissa on lapsia, katson pehmeimmät ja rohkeimmat poikaset. Myös jonossa oleva koti saa tottakai odottaa rauhassa itselleen sopivaa ja itseä miellyttävää poikasta, jos ei vielä ensimmäinen vapaana oleva poikanen tunnu omalta. Tätä vahvasti suosittelenkin! Kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan käydä tutustumassa poikasiin, jotta päätöksenteko olisi helpompaa.

Kun sopiva poikanen on löytynyt, vahvistetaan varaus 50 e suuruisella varausmaksulla, joka vähennetään loppusummasta. Varausmaksu on kumpaakin puolta sitova, eikä maksua palauteta, jos koti myöhemmin peruu varauksensa.

Poikasten luovutus

  • rekisteröitynä
  • 8 viikon ikäisestä alkaen
  • vähintään 180 g painoisena
  • itsenäiseen elämään ja hyönteisruokaan oppineena
  • kasvattajan loppuelämän tuella
  • sukutaulun ja luovutuskirjan kera

Poikasten hinta Tuhinatarhassa on 350 e sukupuoleen ja väriin katsomatta. Maksu luovutuksen yhteydessä onnistuu Mobilepaylla, käteisellä tai kortilla.

Mukaan poikaset saavat pienen pentupaketin, joka sisältää vähintään tuttua ruokaa ja tutut fleecet kotiutumista helpottamaan.

Sijoitus- ja astutuslainasopimus

En voi pitää kaikkia kasvatussiilejä kotona, joten sijoitan lupaavia poikasia ja tuontisiilejä muualle. Naaraiden kohdalla käytän sijoitussopimusta ja urosten kohdalla useimmiten astutuslainasopimusta.

Sijoitussiili asuu sijoituskodissaan kuin oma siili ja sijoitussopimus näkyy käytännössä vain sijoitusehtojen täyttämisen aikaan. Tuolloin naaras tulee treffien jälkeen (tai jo treffeille) meille ja pääsee takaisin kotiinsa poikasten vieroittamisen jälkeen. Urosten astutuslainasopimuksella myyn siilin alennettuun hintaan (200 e) yhtä poikuetta vastaan.

Vaikka sijoitussiili elää sijoituskodissaan kuin oma siili, sen omistusoikeus on luovuttajalla ja vain hallintaoikeus sijoituskodilla. Näin ollen voimassaoleva sijoitussopimus estää vastaanottajaa mm. luovuttamasta siiliä eteenpäin tai käyttämästä sitä itse jalostuksessa ilman luovuttajan suostumusta. Astutuslainauroksen kohdalla omistajuus siirtyy heti luovutuksen yhteydessä ostajalle, mutta poikue-ehdon mukaan mahdollisessa eteenpäin luovutuksessa luovuttajalla on etuosto-oikeus.

Sijoitussopimusta tehtäessä siilistä maksetaan vakuusmaksu, jonka suuruus on enintään puolet poikasen myyntihinnasta ja joka palautetaan vastaanottajalle sijoitusehtojen täytyttyä. Mikäli luovuttaja ei käytä siiliä kasvatuksessa, jää vakuusmaksu hänelle ja sopimus raukeaa ennalta sovitun määräajan kuluessa. Kummassakin tapauksessa, ehtojen täytyttyä tai määräajan kuluttua omistajuus siirtyy sijoituskodille ja siitä tehdään erikseen kirjallinen sopimus.

Sopimuskohtaiset sijoitusehdot riippuvat sijoitettavasta siilistä, mutta yleisinä ehtoina pätevät aina SY:n hyväksymän sijoitussopimuksen pääehdot.


Sijoitussiilin kohdalla poikue tulee ajankohtaiseksi sen ollessa 6-12 kk, yleensä mahdollisimman lähellä 6 kk ikää. Astutuslainauroksen kohdalla ikähaarukka on yleensä 6-18 kk. Siileillä ei ole lisääntymis- tai kiima-aikoja tm, mistä poikueen ajankohta olisi riippuvainen, vaan poikueen ajankohta katsotaan molemmille osapuolille ja siilin iän puolesta sopivaan ajankohtaan. Kasvattajana minä huolehdin siilien treffeille kuljetuksesta ym kasvatukseen liittyvistä kuluista.