Koti ja tarvikkeet

sisun_poikamiesboksi.jpg

Asumus

Kodikseen siili tarvitsee vähintään 2 neliömetrin pohjapinta-alan tarjoavan asumuksen, esimerkiksi aitauksen tai vanhasta vaatekaapista tai vitriinistä rakennetun siilikaapin.

Siilikaapin etuina se pitää aitausta paremmin lämmön tasaisena ja estää siiliä saamasta vetoa, minkä lisäksi se myös vie aitausta vähemmän tilaa, sillä liikkuma-alaa voi kerrosten avulla hyödyntää ylöspäin. Siilin asumus sijoitetaan vedottomaan, lämpöiseen ja suoralta auringon paisteelta suojattuun paikkaan.

Siilit asutetaan niiden reviiritietoisuuden takia aina yksin.

Katso vinkkejä siilikaapin rakentamiseen


Juoksupyörä

Siilit ovat hyvin aktiivisia ja voivat luonnossa liikkua yhden yön aikana useita kilometrejä. Jotta lemmikkisiilin liikunnan tarve tulisi tyydytetyksi ja se pysyisi terveenä, tarvitsee se tilavan kotinsa lisäksi juoksupyörän.

juoksupyora.jpg

Siilille sopiva juoksupyörä on halkaisijaltaan vähintään 40 cm, eikä siinä ole puolapuita, joiden väliin siilin jalka voisi vahingossa lipsahtaa. Pyörän on oltava myös tukeva, eikä se saa päästä heilumaan holtittomasti. Hyvä keino saada pyörään tukevuutta on laittaa sen alle pala muovista kylpyhuonemattoa, joka paitsi antaa pyörälle tasaisemman tukipinnan, toimii samalla liukuesteenä ja vaimentaa kolinoita.Käymälä

hiekkalaatikko.jpgKäymäläksi siilille on hyvä hankkia hiekkalaatikko. Tarkoitukseen parhaiten soveltuvat katolliset mallit, sillä siili luonnostaan etsii vessaansa suojaisasta paikasta, minkä lisäksi katollinen käymälä pitää hiekan paremmin sisällään, jos siili silloin tällöin innostuu siinä ottamaan hiekkakylpyjäkin.

Hiekan laatikossa tulee olla pölyämätöntä ja paakkuuntumatonta, esimerkiksi hienoa hiekkaa tai paakkuuntumatonta kissanhiekkaa.


Ruoka- ja vesiastiat

Ruoka- ja vesiastioiden on oltava helposti puhtaanapidettäviä sekä tarpeeksi painavia, jottei siili saisi niitä kovin heppoisesti kaadettua. Tarkoitukseen hyvinä käyvät siis esim. keraamiset ja lasiset jyrsijöiden ruokakipot sekä pienet talousastiat, vaikkapa pienet lasitetut kukkaruukun aluslautaset ym.


Pesäkoppi

pesakoppi.jpgSiili tarvitsee kotiinsa pesäkopin, kooltaan esim. kanille tai marsulle tarkoitetun. Pesälaatikoksi käy hyvin myös vaikkapa pahvilaatikko, jonka vaihtaa sen likaannuttua uuteen. Vaatimuksina pesäkopille oikeastaan on vain riittävän suuri koko, että siili mahtuu siellä mylläämään ja vaivatta kääntyilemään, sekä suojaisuus, jotta siili pääsee pesässä valolta ja enimmiltä meluilta omiin oloihinsa. Muutoin siili kelpuuttaa yleensä pesän kuin pesän.

Pesäkoppiin siilille laitetaan pehmikkeeksi fleeceä tai muuta siilille sopivaa pesämateriaalia, esimerkiksi kuivia lehtiä tai paperisilppua.


Lelut

Mieluisia leluja siileille ovat kaikenlaiset tunnelit ja putket, fleecepussukat ja pesälaatikot, kaikki minkä alle ja sisälle on kiva kaivautua.

lelut.jpgKoska siili uteliaana eläimenä pitää myös uusien asioiden ja esineiden tutkimisesta, voi sen arkeen tuoda vaihtelua antamalla sille tutkailtavaksi jotain uutta ja mielenkiintoista haisteltavaa ja riepoteltavaa. Tällaisia voivat siilin mielestä olla esimerkiksi kävyt, kuivat lehdet, olki, tuohi ja sisalnaru ym. luonnonmateriaali, kissanlelut, puiset lankarullat, pituussuunnassa halkaistut wc-paperihylsyt tai vaikka vain palloksi rutistettu paperinpala.

Ulkoa tuodut lehdet ja kävyt ym. on kuitenkin hyvä kuivata ja kuumentaa esim. saunassa ennen siilin käsittelyyn antamista, jotta niistä saataisiin bakteerit ym. pieneliöt hävitetyksi. Kaikkien materiaalien kanssa on myös seurattava, että siili ei ala silppuamaan ja syömään niitä. Muun muassa kumi ja erilaiset muovit, joita esim. kissanleluissa käytetään, ovat nimittäin tavallisimpia syitä siilien suolitukoksiin

Mieluisana paikkana monet siilit pitävät peuhulaatikkoa, eli esim. kuivilla lehdillä tai sanomalehtisilpulla ja kuivalla heinällä täytettyä varasto- tai pahvilaatikkoa, jossa on kiva kaivella ja vaikka etsiä silpun sekaan piilotettuja herkkuja.

Katso vinkkejä siilin leluihin ja tarvikkeisiin