Siilikaapit

kaappi.jpg

kaappi2.jpg

Tämä alunperin Wandalle tehty kaappi rakentui Ikean Hemnes-vitriiniin (90x34x197 cm), johon ei tarkoitusta varten tarvinnut kuin järjestää kulkuyhteys hyllyjen välille ja kaapista lattialle. Hyllyjen reunat tarvitsivat lisäksi laidat, koska niiden ja ovien jäliin jäi ikävä siilin jalan mentävä rako.

Huonona puolena kaappi on turhan kapea, kuten valmiit vitriinit siilikaapeiksi yleensäkin, eikä sinne siis saa mahtumaan juoksupyörää tai muita isompia sisusteita. Kokonsa puolesta tämä kaappi itsessään ei anna siilille muutenkaan tarpeeksi tilaa liikkua, joten siinä majailevan pitää siksikin päästä lisäksi jaloittelemaan lattialle.

Tämä kaappi on jäänyt uusien tieltä satunnaiskäyttöön hoidokeille ja vieroitetuille poikasille.

Dottien kaappi

kaappi3.jpg

kaappi4.jpg

Dottien kaapin (100x45x150 cm) rakensin liimapuulevystä vanhojen, tarpeettomina lojuneiden ikkunoiden mittoihin. Puupinnat käsiteltiin kahteen kertaan puuvahalla ja takaseinän vaneri päällystettiin kangasmaisella suihkuverholla, joka vielä suojattiin läpinäkyvällä vahakankaalla. Puuvahan ja irroitettavien tasojen ansiosta kaappi on helppo pitää puhtaana ja pyörät kaapin alla helpottavat sen siirtämistä. Juoksupyörän paikka tässä kaapissa mietittiin tarkkaan jo suunnitteluvaiheessa.

yk1.jpgTasojen kulkuaukkojen mitat Dottien kaapissa ovat 13x12 cm (p*l), niiden ja seinän välinen matka 12 cm ja pleksilaitojen korkeudet 5-6 cm.

Kulkuaukkojen riittävä mitta pituussuunnassa riippuu rampin kulmasta, sillä rampin ja ylemmän tason väliin jäävä tila pienenee kun ramppi loivenee. Esim. Dottien kaapissa rampit ovat 45 asteen kulmassa, jolloin mitaksi riittää 13 cm. Ramppien pituus on laskettu seuraavasti:

sin α = a/c, jolloin c = a/sin α (α = 45°, a = kerroksen korkeus, c = rampin pituus)

Esim. alla kerroksen korkeus (a) on 23 cm, jolloin rampin pituus (c) = 23 cm/sin45° = 32,526... cm ≈ 32,5 cm

rampit1.jpgKulkuaukkojen ja ramppien leveyden miniminä pidetään 10 cm:ä, mutta muutama ylimääräinen cm ei ole pahitteeksi.

Liukuesteenä rampeissa on kosteantilanmattoa, joka on kiinnitetty parilla pienellä ruuvilla poraamalla ne rampin yläreunaan n. 2/3 pituudestaan. Niillä matto pysyy hyvin paikallaan ja on kuitenkin helposti irroitettavissa pesua varten. Rampit itse pysyvät paikallaan niinikään kahdella ruuvilla, jotka on porattu tasoon rampin alareunan eteen.

collage-rampit2.jpg

yk4.jpg


Dottien kaapissa ovi huoneen puolelle sijaitsee alimman tason sivuseinässä ja aukeaa saranoilla alaspäin, jolloin se toimii auki ollessaan myös ramppina lattialle.

Iggyn ja Huggyn tuplakaappi

Kaappi_IH2

Kaappi_IH


Iggyn ja Huggyn paritalo on tehty Ikean Hemnes-sarjan liukuovelliseen vaatekaappiin, joka on jaettu kahtia väliseinällä. Tässä kaapissa oli valtavasti työtä aikaisempiin kaappiprojekteihin verrattuna ja loppukustannuksetkin ylitti reilusti sen, mitä aiempiin kaappeihin on kokonaisuudessaan mennyt. Kaappi on kuitenkin tilava ja runko käsiteltyä puuta eli käytössä kestävä, joten kaiken kaikkiaan ihan hyvä ostos.

Tämän kaapin kohdalla piti ensin saada etuseinän liukuoviin ikkunat, jotka sahattiin kuviosahalla ja peitettiin pleksilaseilla. Tasot tehtiin liimapuulevystä, samoin kuin kaapin kahtia jakavat väliseinät.

Ramppi- ym. systeemit tässä kaapissa on samanlaiset kuin aiemmissakin.

Tässä kaapeista uusin ja paikka siinä on neljälle siilille; 2 tasoa ja 2 m2 per siili.

Materiaalina rungossa ja tasoissa raakalauta, minkä käsittely vei aikaa ja valtavasti työtä. Miinuksina kaappi on hyvin raskastekoinen ja painava, siileille mahdoton järjestää siitä omaa kulkua lattialle jaloittelemaan ja lisäksi puhtaana pito näin syvässä ja korkeassa kaapissa tekee omat haasteensa. Samoin alimman tason siivoamisen kanssa on ergonomia kaukana. Muutoin tarkoituksensa ajava ja käytännöllinen. Siileillekin parempi saada elintila mahdollisimman yhtenäiseksi sen sijaan, että se olisi jaettu useaan erilliseen kerrokseen.