Hankinta ja kotiin totuttelu

Ennen hankintaa

Ennen siilin hankintaa tulee olla perehtynyt sen vaatimuksiin, olla selvillä sen oikeasta hoidosta ja ruokinnasta sekä sen sopivuudesta omaan elämään.

Kun päätös on tehty, on aika hankkia siilille sopivat tarvikkeet. Nämä ainakin pitäisi olla valmiina odottamassa siilin saapumista:

 • kaappi, aitaus tai siiliturvallinen ja siilin tarpeisiin varustettu oma huone
 • juoksupyörä, tarpeeksi tukeva ja halkaisijaltaan väh. 40 cm
 • ruokaa
 • lisäravinnetta, esim. Nutrobal tai Nekton Rep
 • pesäkoppi
 • fleecejä
 • ruoka- ja vesikipot
 • hiekkalaatikko ja hiekkaa, esim. paakkuuntumatonta kissanhiekkaa tai hienoa hiekkaa
 • kantokoppa
 • leluja ja virikkeitä
 • pesuvati tassupesuihin, digitaalivaaka painon tarkkailuun, kynsisakset ja siilin lääkekaappiin mm. pinsetit ja pienet sakset tassun ympärile kiertyneiden hiusten varalle, vanupuikkoja ja -lappuja sekä desinfiointiainetta (esim. Betadine) pienten haavaumien puhdistukseen, vaseliinia tai parafiiniöljyä kuiviin korvanlehtiin ja korvien puhdistukseen sekä helokkiöljyä kuivan ihon avuksi

Mistä?

Varmin valinta on hankkia poikanen Suomen Siiliyhdistyksen hyväksymältä rekisteröidyltä kasvattajalta. Virallinen kasvattaja on hyväksymisensä ehtona sitoutunut noudattamaan yhdistyksen laatimia kasvattajasääntöjä, joiden tarkoituksena on mm. ajaa siilien ja siilin ostajien etuja. Kasvattajalistan löydät yhdistyksen kotisivuilta: www.suomensiiliyhdistys.fi

Hieman vanhempiakin siilejä löytää aika ajoin etsimästä syystä tai toisesta uutta kotia, eikä tällaiselle uudelleensijoitustapaukselle kodin antaminen ole ollenkaan huono vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin aina, kuten poikastakin hankkiessa, tutustua hyvin siiliin ja sen taustoihin, jotta tietää, mitä siililtä odottaa.

Mistä siilin sitten hankkiikaan, on poikasta otettaessa varmistuttava, että se on vähintään 8 viikkoa vanha, vähintään 200 g:n painoinen ja itsenäiseen ruokailuun oppinut.

Hintaluokaltaan siilin poikanen on tavallisesti 300-400 euroa.


Kotiin totuttelu

Kun siili vihdoin saapuu kotiin, tulee sille antaa oma aikansa totutella uuteen ympäristöön. Tähän saattaa mennä yksilöstä riippuen parista päivästä viikkoon, eikä siiliä saa näinä ensimmäisinä päivinä turhaan häiritä. Toki tänä aikana on tarpeen siivota uuden tulokkaan tiloja, vaihtaa vettä ja antaa ruokaa, mutta uuteen perheeseen totuttelussa on mentävä siilin ehdoilla. Kotiutumista helpottaa, jos kasvattajalta on saatu mukaan tutun tuoksuinen fleecepala, ja ruoan olisikin hyvä olla samaa, mihin poikanen on kasvattajalla tottunut.

Kun siili sitten alkaa näyttää kotiutumisen merkkejä, innostuu se vaikka uusien omistajien uteliaista katseista välittämättä tulemaan vastaan ruokakupilleen, tai kun se alkaa osoittaa kiinnostusta asumuksen ulkopuoliseen elämään, voidaan alkaa tehdä lähempää tuttavuutta. Alkututustumisiin hyvä keino on tarjota siilille ruokaa kädestä tai pinseteistä ja antaa sen tulla itse tekemään tuttavuutta -johon siili uteliaana eläimenä innostuu yleensä yllättävänkin äkkiä.

Siiliä kannattaa totutella käsittelemään alusta asti paljain käsin, jolloin se oppii tuntemaan omistajansa hajun, ja kun sille puhutaan rauhallisesti mm. sitä käsiteltäessä, se oppii tuntemaan myös omistajansa äänen.