Ravinto


Siilin päivittäinen ravinnontarve on tavallisesti n. 20-30 g ja energiantarve n. 70-100 kcal riippuen mm. sen koosta, iästä ja aktiivisuustasosta.

Ruokavalion siilillä tulee koostua n. 80%:sesti hyönteisistä ja loput siilin lautasesta tulisi täyttyä erilaisilla eläinperäisillä tuotteilla. Vaikka siilin ruokavaliossa pääosa onkin hyönteisillä, muita eläinkunnan tuotteita se tarvitsee mm. ravinnon oikean kalsium-fosforitasapainon säilymiseksi. Syöhän lemmikkisiilin luonnonvaraiset lajitoveritkin hyönteisten ohella mm. sammakoita ja muita pieniä selkärankaisia, munia ja raatoja, joista se saa mm. runsaasti kalsiumia luiden ym muodossa.

Ruoka siilille tarjotaan tavallisesti illalla sen heräillessä ja raikasta vettä on oltava saatavilla jatkuvasti.

Perinteisen ruokakuppitarjoilun ohella ruuan, tai edes osan siitä, voi piilottaa siilin asumukseen, jolloin siili saa toteuttaa luontaista viettiään ja tehdä töitä ruokansa eteen, jos ei peräti metsästää sitä. Elävien ruokahyönteisten pyydystäminen on siilille erinomaista aktiviteettia ja sille voi antaa siihen mahdollisuuden esim. pitämällä asumuksessa erillistä matalareunaista kaiveluastiaa (esim. matala vati, hiekkalaatikko tm), johon iltaisin heittää pienten kivien, hiekan tm sekaan kömpelöitä ja hidasliikkeisiä hyönteisiä, kuten jauhomatoja. Riski niiden karkaamisesta ennen siilin hampaisiin päätymistä on pieni, mutta jos ei sitä halua ottaa, voi kaivelulaatikkoon tai vastaavaan piilottaa myös kuivattuja hyönteisiä siilin etsittäväksi. Ketterämpiä hyönteisiä, kuten torakoita ja sirkkoja, joiden vapaaksi pääsyn kanssa ei halua riskeerata, voi tarjota esim. isoon muovilaatikkoon, erilliseen terraarioon tai vaikkapa vauvan kylpyammeeseen, johon voi päästää siilin sitten metsästysretkelle. Kuivattuja hyönteisiä voi lisäksi siilille piilottaa etsittäväksi ympäri sen asumusta tai laittaa niitä vaikkapa kissan aktivointipalloon.


lautasella.jpg

Siilin päiväannos voi näyttää esim. tältä ^ (yht. 23 g):

 • 4 argentiinan torakkaa
 • 4 suklaatorakkaa
 • 6 kenttäsirkkaa
 • 6 heinäsirkkaa
 • 2 bambumatoa
 • 1 jättijauhomato
 • 5 jauhomatoa
 • 3 silkkikotiloa
 • 3 katkarapua
 • 3-4 g lihaaHyönteiset

Hyönteisiä siilille löytää parhaiten matelijoihin erikoistuneista eläinkaupoista, joista osa toimii myös verkossa. Myös muista eläinkaupoista voi löytää ruokahyönteisiä, mutta harvemmin kovin suurta valikoimaa tai ainakaan kilpailukykyisillä hinnoilla. Elävien ruokahyönteisten ohella eläinkaupoista löytää nykyään yhä enemmän kuivattuja hyönteisiä, jotka myös maistuvat useimmille siileille hyvin. Elävien hyönteisten syöttäminen siilille ei siis ole välttämätöntä, mutta koska kuivausprosessi vie aina osan ruuan ravintoarvosta, on elävien hyönteisten pitäminen ruokavaliossa edes osittain suositeltavaa.

Paras ja edullisin vaihtoehto on tietenkin kasvattaa ruokahyönteisistä edes osa itse. Esimerkiksi torakoiden ja jauhomatojen kasvatus on helppoa, eikä sirkatkaan niin vaikeita kasvatettavia ole, kunhan lähtökohdat on kunnossa. Jos ei oman ötökkäfarmin perustaminen kuitenkaan kiinnosta, ruokahyönteisiä löytää usein edullisesti myös mm. herppiharrastajien oman ruokakasvatuksen ylijäämästä, joten kannattaa seurailla matelija-aiheisia keskustelu- ja osto-myyntipalstoja.


Alla hyönteisiä, joita siilille voi esimerkiksi tarjota:

 • sirkat, esim. yleisimmin eläinkauppojen valikoimista löytyvät koti-, kenttä- ja kulkusirkat (eli lokustit)
 • jauhomadot, niiden kotilot ja itse kuoriaiset (jotka ovatkin siilille ihanteellista ravintoa)
 • torakat
 • jättijauhomadot eli isomustakuoriaisen toukat ja itse kuoriaiset
 • vahakoin toukat
 • silkkiperhosen toukat
 • silkkikotilot
 • ruusukuoriaiset ja niiden toukat
 • kanalakuoriaiset ja niiden toukat (buffalomato)
 • bambumadot
 • "pillarsit" (löytyy säilykkeenä)
 • kastemadot
 • muurahaisen munat
 • sotilaskärpäset ja niiden toukat (ns kalkkimato)
 • etanat ja kotilot (HUOM! LOISRISKI)

Siilin ruokinnassa yleissääntönä voisi pitää monipuolisuutta. Luonnossa se löytäisi ja söisi hyönteisiä paljon monipulisemmin, kuin mitä lemmikkinä sille pystymme tarjoamaan. Siksi siilille kannattaa aktiivisesti etsiä ja koittaa uusia hyönteisiä, joita sattuu milloinkin löytämään.

Nykyisten suositusten mukaan terveen, täysikasvuisen siilin proteiinintarve on n. 20-25 % ja rasvaa ruokavaliosta tulisi olla n. 5 %. Muun muassa toipilailla ja kasvavilla, alle 6 kk ikäisillä poikasilla energiantarve on kuitenkin suurempi ja proteiinia ravinnosta tulisi olla n. 25-35 % sekä rasvaa 10-15 %.

Yleisesti ottaen hyönteisten toukkamuodot, esim. jauho- ja buffalomadot, vahakoisan ja muiden perhosten sekä kuoriaisten toukat, ovat niiden aikuismuotoja rasvaisempia ja sisältävät vähemmän proteiinia. Niiden kanssa kannattaa siis tarjotut määrät pitää vähäisinä. Itse kuoriaiset, torakat ja sirkat taas ovat siilille loistavaa ravintoa, jotka hyvien ravintoarvojensa lisäksi pitävät siilin hampaat kunnossa antaen niille tekemistä ja näin puhdistaen niitä mekaanisesti.


laji/ravintoaine

kosteus (%)

proteiini

(%)

rasva (%)

kuitu (NDF) (%)

tuhka (%)

kitiini (mg/g)

argentiinan torakka

57,5

34

6,6

---

1,9

---

suklaatorakka

59,2

34

5

---

1,8

---
sirkat keskimäärin

67

22,1

5,8

5,1

---

6,7

kotisirkka (aikuinen)

68,7

21

5,1

3,2 *

2

---

kotisirkka

(nuori)

76,8

16,3

3,4

2,3 *

1,2

---

heinäsirkka (lokusti)

65,9

26,8

4,7

---

2,6

---
jauhopukki

61

22,7

5,2

11,1

---

13,7

jauhopukin toukka (jauhomato)

65,5

17,6

13,6

3,3

---

5,6

jättijauhomato

58,3

20

18

2,7 *

1

---
vahakoisa

(toukka)

57

15,7

23,7

3,6

---

3,8

silkkiperhosen toukka

82,7

12,4

1,9

1,5 *

1,5

---

silkkikotilo

18,7

44,9

28,6

---

7,8

---

kärpäsen munat

70,7

16,1

8,1

3,6

1,5

---

kastemadot

84

11

2

---

2

---


Ulkoa kerättyjen hyönteisten syöttämisestä siilille ollaan montaa mieltä. Ne antavat monipuolisuutta ruokavalioon, mutta toisaalta siili voi saada niistä loistartunnan. Loiset ulkoa kerättyjen hyönteisten mukana on pieni ja melko vaaraton riski, kun madotus hoidetaan vähintään kerran "ulkoruokintakauden" päätteeksi, varmuuden vuoksi ja jo ennen oireita loistartunnasta.

Poikkeuksena voidaan kuitenkin pitää nykytietämyksen valossa etanoita ja kotiloita, joista siili voi saada viheliään keuhkomatotartunnan riippumatta siitä, onko ne peräisin luonnosta vai säilykepurkista. Etanat ja kotilot toimivat tietyn sukuisten keuhkomatojen väli-isäntinä ja ovat pääsyy luonnonvaraisten siilien keuhkomatotartuntoihin sekä tautikuolemiin. Keuhkomatotartunta etenee nopeasti, on usein vaikeasti hävitettävissä ja saattaa aiheuttaa kylkiäisenä keuhkokuumeen, joka ilman hoitoa viimeistään koituu siilin kohtaloksi. Pääsääntöisesti lemmikkisiili saa keuhkomatotartunnan ulkoa kerätystä etanasta tai kotilosta, mutta tiedossa on myös tapauksia, jossa tartunta on seurannut ilmeisesti säilyke-etanasta, ihan lemmikin ruuaksi tarkoitetusta. Lisää etanoista ja siilistä siilikiikarissa-sivustolla.

Luonnosta kerätyt hyönteiset voi loisriskin pienentämiseksi tarjoilla siilin lautaselle kiehuvan veden kautta ja lisäksi tai vaihtoehtoisesti pakastaa vähintään neljä vrk -22'c:ssa, mutta ulkoa löytyneitä hyönteisiä syötettäessä siilille on jokatapauksessa syytä antaa sisäloishäätö 1-2 kertaa vuodessa, koska keittäminen ja pakastaminen eivät hävitä kaikkia loisia.


Muut

Hyönteisten ohella siilin ruokavalioon kuuluu pienessä määrin muut eläinperäiset tuotteet, mm:

 • hiiren pinkit ja muut pienet ruokaeläimet
 • vähärasvainen jauheliha ja filee, esim. kanan, kalkkunan ja naudan
 • ruhonosat, kuten kanankaulat (jotka on myös omiaan pitämään siilin hampaat kunnossa)
 • keitetty kananmuna

Siilille voi koittaa tarjota yllä olevien lisäksi vaihteluna ja monipuolisuutta tuomaan myös kalaa, esimerkiksi lohta, silakkaa ja seitä, sekä eläimille tarkoitettuja kuivakalatuotteita, kuten kuoretta ja anjovista. Koska joillakin siileillä on tavattu kala-allergiaa, kalan tarjoaminen on syytä aloittaa hyvin pienillä määrillä ja seurata mahdollisia allergisia oireita ennen sen lisäämistä vakituiseksi osaksi ruokavaliota.

Kala ja siipikarjan liha on syytä kypsentää kevyesti ennen siilille antamista niissä piilevän salmonella- ja loisvaaran takia. Raaka kala sisältää myös tiaminaasi-entsyymiä, joka hajottaa B1-vitamiinia ja sitä kautta aiheuttaa siilille B1-vitamiinin puutosta. Myös tästä syystä kala tulee ennen siilille antamista aina kypsentää esim. kiehauttamalla. Jos miettii kalaa ruoka-aineena siilin näkökulmasta, ei se sitä luonnossa söisi, kuten ei muitakaan vedeneläviä. Vai onko joku joskus nähnyt siiliä kalastamassa? Kalaa ja katkarapuja parempia vaihtoehtoja siilin ruokavalioon löytyy ja paljon, mutta toki muuten suppeaan ruokavalioon saa niilläkin monipuolisuutta.

Laktoosittomia maitotuotteita tai esim. kissanmaidonvastiketta voi tarjota siilille silloin tällöin lisäkalsiumin lähteeksi, jos siilin ruokavalioon ei kuulu runsaasti kalsiumia sisältäviä ruoka-aineita, kuten kokonaisia ruokaeläimiä (hiiren pinkit, tiput jne), kanankauloja, kuoreita tm. Hyönteisistä harva sisältää merkittävissä määrin kalsiumia, joten hyönteisten ohella syötettävien muiden ruoka-aineiden olisikin hyvä olla kalsiumrikkaita. Poikkeuksen hyönteisistä muodostaa sotilaskärpäsen toukat, ns. kalkkimadot, jotka ovat saaneet lempinimensäkin poikkeuksellisen korkeista kalsiumarvoistaan.


Lisäravinteet

Monipuolisesta ruokavaliosta huolimatta siilille tulee antaa lisäravinteena päivittäin vitamiini-hivenainelisää. Parhaiten tähän sopivat hyönteissyöjille ja matelijoille tarkoitetut valmisteet, esimerkiksi Nutrobal ja Nekton Rep.

Lisäravinteiden annostelussa kannattaa tosin käyttää harkintaa ja mieluummin annostella monipuolisen ruokavalion lisänä hiukan alakanttiin, sillä vitamiinien ja hivenaineiden lievää puutosta suurempi ja yleisempi haitta on niiden yliannostus.


Kielletyt ruoka-aineet

Mitä siilille ei missään nimessä saa antaa:

 • viljoja
 • hasselpähkinää
 • raakaa kalaa
 • sisäelimiä
 • suolaa tai mausteita
 • laktoosia sisältäviä ruokia
 • nakkeja, sipsejä, tms

Kissanruoalla tai kasvisravinnolla ei sinänsä ole siilille mitään annettavaa, mutta mikseikäs piikikkäälle ystävälleen voisi antaa silloin tällöin maisteltavaksi vaikkapa pienen palan hedelmää tai muutaman raksun viljatonta, vähärasvaista ja laadukasta kissanruokaa, kunhan annettavat määrät pidetään todellakin pieninä ja tarjoilut satunnaisina.

Siilin ruuansulatusta ei ole tarkoitettu käsittelemään kasvispitoista ruokaa, mistä johtuen siitä ei juurikaan ole siilille ravinnollista hyötyä - kasvisruoka ei pilkkoudu kunnolla ja siten sen vitamiineja ja muita ravintoaineita ei saada hyödynnettyä. Samasta syystä kasvispitoinen ruoka aiheuttaa siilille helposti vatsan väänteitä ja pahanhajuisia jätöksiä, joten jos näitä ilmenee kasvispitoisen ruuan yhteydessä, tietää, ettei siitä ole omalle siilille kuin haittaa.